søndag 30. mars 2014

Helgepyssel

Jeg har hatt feber store deler av helgen og har i min apati blitt sittende å se på SVT2. Der reklameres det for egne program i pausene og da sies ting som: "Se korrespodentarna värje tirsdag kl. 20.00 i tvåan", og det er med skam å melde at ikke er mer voksen enn at jeg kniser ukontrollert hver gang sånne utsagn kommer. Hei, jeg er Hetty, og jeg elsker analhumor!

Men til tross for at jeg er feberherjet så har jeg klart kreere noe denne helgen også.
Det er jo lenge siden jeg begynte påske-forberedelsene, for jeg trodde jo noe feilaktig den var allerede til neste helg. I dag laget jeg ennå mer påske i heimen.
Eller...den kan både være påskepynt OG vanlig pynt.
Litt sånn barnslig vanlig pynt, vel å merke.

Dette var ikke helt gratis; jeg måtte ofre en stor tomflaske til en verdi av 2,50. Dette ble nøye vurdert på forhånd, men jeg fant ut at jeg bare måtte forsøke lage denne praktiske pynten etter at jeg på det o'så fantastiske pinterest fant noe lignende...ikke hare, men et annet flaskedyr, husker ikke hva det var.
Det er en blomsterpotte. Nå har jeg riktignok beplantet den med en særdeles fake plante, men siden både planten og krukken er laget av plast, så er de litt sånn derre "ment to be".

Tada!

Kunstverket heter "Jäg vet ju inte så mycket, for jäg är bara en liten kanin, og kaniner vet ju inte så mycket".
Med den tittelen forsøker jeg formidle budskapet om at verket er totalt unyttig, ekstremt billig, men veldig søtt. Svensk blir veldig naturlig når man på forhånd er for hemmet til å skifte tv-kanal, men som tidligere nevnt, bare blir liggende å lytte ukritisk i feberdøs. Plutselig våkner man opp og tror man heter Maggan og bor i Kalmar.

Jeg har, som den observante leser kanskje ser, klipt ut en kanin-ish figur av en tomflaske.
Tegnet først opp en cirka-form før jeg klipte den ut.
Deretter malte jeg hele greia med tavlemaling, og da det tørket var det bare å kritte opp det som skal være et kaninfjes. Om dere kanskje synes jeg er litt dårlig til å tegne så tenk på dette: En av teoriene om hvordan påskeharen dukket opp var at haren egentlig skulle forestille et lam, altså det kristne symbolet på påske. En eller annen har altså muligens sittet og skulle tegne et lam, men så fikk han det ikke helt til - og alle trodde det var en hare. Litt trist, men også litt morsomt.


Til dere som tenker at kaniner ikke er påskepynt i Norge, og at Hetty er et svakt menneske som altfor lett lar seg rive med av kommersialisme og det som værre er: Amerikaniseringen av samfunnet vårt!: Ta dere en bolle! Jeg synes kaniner er søte og har selv vært kanin-eier før de dessverre led en grusom død som tilfeldige trafikkoffer...én etter én. Her nytes kaniner hemningsløst uansett høytid. Altså: Get over it!

Mulig det å nekte for amerikanisering på engelsk ikke akkurat er det mest veloverveide jeg har gjort.


Summary:
I have been sick! I think I'm like a man when I'm sick; always thinking I'm about to die. Luckily I survived this time too.

Today, when I felt so much better, and realised I was going to survive, I decided to make some decoration for the upcoming Easter Holiday. I love making decor, and decorate my house :-)

I cut a plastic bottle in the form of a rabbit, and painted it with blackboard paint. This makes it all so simple, it is just to draw a rabbit face with chalk when the paint was dry. 
I will perhaps make one more and fill it with candy. I must have lots of candy during Easter Holiday.


søndag 23. mars 2014

Heigepyssel - kjøleskap "make-over"

Hva har jeg gjort denne helgen?

Jeg har vært utrolig kreativ og tenkt ut masse jeg vil gjøre...en annen gang, bare ikke akkurat nå. 

Det eneste jeg har fått utført er å klistre svarte dotter på kjøleskapsdøren. Det tok meg 37 sekunder, så på det området var innovasjon null problem.



For underholdningens skyld slenger jeg med et "før-bilde" -bare fordi jeg selv elsker sånne før-og-etter billedserier.
Som dere kanskje ser så var det et lite forbedringspotensiale her.

Nå ligger alt det som tidligere var klistret opp på kjøleskapet i en diger haug på spisebordet. Jeg har ikke hjerte til å kaste det, så jeg håper bare det på mystisk vis forsvinner av seg selv.


Merker jeg er rent så fornøyd med mitt "nye" kjøleskap. Ser litt ryddigere ut, men når sant skal sies så skal det ikke mye til før jeg får til det resultatet her i huset.

Kommer forresten på at jeg også har vært på BH-shopping i helgen, men når jeg tenker etter så fortjener denne happeningen egentlig et eget blogginnlegg.
Peace out!



Summary:
Super duper exciting weekend! I have put lots of black polka dot-stickers on the fridge.
Nothing can beat this weekend...ever!
Yes, you were right when you detected irony in this blog post.

søndag 16. mars 2014

Helgepyssel - egg av sement

For første gang er jeg tidlig ute med det som jeg tenker dekorere hjemme med i påsken. I år blir det overhodet ingen farger. Jeg har laget påskeegg i betong. Kjedelige og grå, perfekt for meg.

Og her er fremgangsmåten:
Fjern innholdet i eggene og behold eggeskallene mest mulig hele. Jeg lirket ut innholdet fra et hull i bunnen. Altså ikke den der klassiske blås ut innholdet ved hjelp av et hull i begge ender. Litt knølete, men det gikk. Stakk inn et sugerør og blåste inn i det slik at eggehvite og tilhørende plomme ble presset ut av hullet i bunnen på eggeskallet.

Deretter skylles eggene innvendig og settes til tørk.
Så er tiden kommet for å smøre eggeskallet innvendig. Jeg helte olje inn i dem og virvlet den godt rundt slik at innsiden ble godt smurt.

Så blander jeg sementmassen med vann slik at den er passe flytende. Brukte litt mer vann enn til de andre betong-prosjektene slik at massen skulle renne lettere inn i eggeskallene. I tillegg benyttet jeg meg av avrettingsmasse siden den er mer flytende. Brukte en trakt til dette for å slippe det meste av sølet.

Så er vi kommet til den forferdelig lange tørketiden. Gjesp!
Men etter det som virker som en evighet kan eggeskallet omsider plukkes av. Jeg brukte en liten fruktkniv for å få lirket av bitene. 

Eggene er ferdige!


Mye merkelig man gjør når man begynner tenke over det. Å støpe egg er vel ikke av det mest nyttige man bruker kalorier på, men det er et morsomt prosjekt for en ihuga betong-fan som meg.

Plutselig kan de kanskje brukes til noe praktisk også? Som å hive etter noen engang jeg blir skikkelig sinna... Man skal ikke se bort fra at de har en skjult nytteverdi.


Summary:
This weekend I have made eggs of cement. I plan using them to decorate my home for easter. You all know how much I love concrete, and I think the eggs are absolutely fabulous! No colours... :-)

søndag 9. mars 2014

Dagen derpå

Hm...da er årets kvinnedag nok en gang overstått, og jeg hadde i utgangspunktet tenkt å holde kjeft om alt det der. Men så ble vi sittende å diskutere litt i sofaen i går kveld, og da gikk det plutselig opp for meg at jeg er fullstendig på jordet på grunn av min oppvekst og bakgrunn.

Jeg kommer fra en forblåst øy på kysten, hvor det tradisjonelt har vært sterke kvinner som har styrt. Mennene har i generasjoner satt seg i sjarken og satt kurs for horisonten for så å være hjemmefra i måneder og av og til år av gangen. Dette har ført til at damene har måttet tatt ansvar hjemme, enten de ville eller ikke. De har fikset, tatt beslutninger, ordnet opp og styrt som de selv har ønsket og måttet. Nå er jo tidene forandret så det ikke lenger bare er mennene som setter seg i sjarken, men også kvinnene, noe som bare understreker den selvfølgelige likestillingen i hverdagen.

Kort sagt; jeg er vokst opp med en kultur for sterke kvinner, og som en bonus er familien min fylt til randen av rivjern som ikke lar seg pille på nesa. Derfor er jeg alltid like himmelfallen 8. mars, når gatene befolkes litt ekstra av de som mener kvinner ikke har samme rettigheter som menn. Jeg har aldri skjønt problemet!

Inntil i går da jeg leste en artikkel om hvordan kvinner på 60-tallet et eller annet sted her i landet ikke fikk servert øl i halvlitersglass, men i små søte glass de pent skulle nippe til. DA gikk det plutselig opp for meg at det ikke alltid har vært som jeg har trodd.

Men det som da overrasket meg mest var at ikke kvinnene eksploderte på denne uteplassen, og laget et helvete ut av dimensjoner inntil de fikk øl servert i halvlitersglass! Det hadde nemlig skjedd der jeg kom fra, og iallefall om det hadde skjedd meg. Til tross for at øl er noe av det tristeste jeg må drikke, så ville jeg av prinsipp, og på god, gammel trass laget et Gomorra av utestedet, og drukket øl til jeg hadde sett mannen med ljåen.

Det er etter en sånn tankerekke det går opp for meg: Hetty er rødstrømpe... Til tross for all den tid hun bruker for å distansere seg fra disse sneversynte, negativt innstilte, overanalyserende grupperingene.

Merkelig hva man kan oppdage om seg selv i godt voksen alder.

Men anyway...saken er at fra nå av skal jeg bare sitte på sidelinjen og sukke oppgitt over hvor tafatte kvinner egentlig er, uten å si noe, fordi jeg er oppvokst midt i en manne-arbeidsplass, omgitt av sterke kvinner. Jeg er fullstendig inkompetent når det gjelder kvinnesak, for jeg har aldri opplevd det som en sak. Jeg er så jævla dum, som alltid har trodd jeg var like mye verdt som alle andre, og som alltid har gjort akkurat hva jeg har villet. Shame on me!

Helt til slutt vil jeg imidlertid komme med en liten oppfordring til alle dere som er himmelfallen over reservasjonsretten og som i går gikk i tog for å fjerne fastleger som vil reservere seg mot å henvise til abort. Vær snill å sett dere inn i saken, det er IKKE abortloven som er truet! Jeg blir så utrolig oppgitt at jeg bare sitter og puster MED LYD! Det at Youngstorget fylles av kvinner som vil forsvare abortloven får vårt kjønn bare til å framstå som så utrolig dumme, uten evne til å virkelig undersake hva saken egentlig dreier seg om.
Det er en god gammeldags storm i et vannglass! Ikke engang et halvlitersglass, men bare et lite søtt et, som vi bare kan nippe til.


Dots vs. Pucks

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har stått og strøket på en Dot. Dere vet de der knaggene fra Muuto. Og hver gang har jeg tenkt, nei, det er ikke helt sånn jeg har lyst på ... bare nesten.

Og sånn er jeg vel generelt. Jeg ser masse fint, MEN det hadde vært ennå finere (synes jeg) om det istedet bare var laget litt sånn eller slik.

Vel, nå har jeg da tatt knaggsaken i egne hender.

Og her kan jeg introdusere mine selvlagede Pucks

De er perfekte for meg som best liker litt sånn harde kanter og bittelitt røffere uteseende.
Det er ikke store forskjellen, men for meg utgjør det alt. Av navnet skjønner dere at jeg er sterkt inspirert av ishockey. Og jeg kan innrømme at jeg først vurderte benytte ishockey-pucker.

Etter å ha sett i plankehaugen så fant jeg ut at en puck kan jeg jo lett lage selv ... med hullsag, drill, et gammelt kosteskaft og noen skruer. Ja, også må man jo ha litt sparkel og maling til den siste finishen da.

Så sager man bare ut det man behøver, og maler det et strøk før man monterer det opp på veggen. Deretter sparkles hullene hvor skruene sitter slik at overflaten på pucken ser helt glatt ut. Og dermed er alt klart for litt maling.

Her er bilde av nysparklede pucks

Skjønner egentlig ikke hvorfor jeg ikke fikk puck-ideen tidligere.



Summary:
This weekend I made myself some hooks for the bedroom wall. Strongly inspired of Muuto and their Dots, but mine are called Pucks :-) They are supposed to look like those pucks they use when playing hockey.

lørdag 8. mars 2014

En hvit time-out

Jeg har vært på tur. 
En liten "ferie-på-en-måda-tur" til min venninne Nina, som akkurat har kjøpt seg "nytt" hus. "Nytt" fordi det er steingammelt...og så uendelig vakkert som bare sånne gamle hus kan være. De to månedene hun har vært huseier har blitt brukt til oppussing, og resultatet har jeg flittig fotografert. Jeg elsker det nemlig!


Alle vegger er hvitmalte, gulvet hvitoljet og alt er deilig fritt for farger. Nå poengterer Nina selv at hun ennå ikke er helt ferdig, og masse mangler for at det skal være slik hun vil, men jeg synes det er perfekt.

Masse lys fra gardinfrie vinduer er så utrolig deilig. Gardinfrie vinduer sørger også for at to knisete/hakeslippende (om det ordet finnes?) damer har full oversikt over nabo-gubben, som gjerne tilbringer tid på verandaen sin halvnaken, til tross for at gradestokken viser frisk kjøleskapstemperatur. Nå må det understrekes at utsikten over naboen var en tilfeldig "bonus", og ikke hovedgrunnen til at gardiner ikke finnes. "Bonus" fordi han var rundt 60, like solbrun som en fiskepudding, med en samlet muskelmasse lik en svamp og en skikkelig ølvom.

Jeg disser han ikke! Jeg liker mennesker som ikke gjemmer seg og sutrer over mangelen på bodybuilderkropp, men som viser verden hvordan de er, og driter i hva andre mener om det. Heia, du freidige nabo-gubbe! Du var et fortreffelig friskt pust i hverdagen.



Til alle dere som bruker all tid på å kritisere hvite interiør, og fyller hjemmet ukritisk med farger, vil jeg bare si at ingenting får fram detaljer som et rent, hvitt lerret. Mangelen på farger gjør hjemmet til en rolig oase hvor man finner roen og energinivået fylles opp på no time.

Men vi er jo alle forskjellige. Mulig farger behøves for mennesker som ikke automatisk fylles med gode idèer, og ikke fra naturen av inspireres uten stimuli utenfra. Hva vet vel jeg? Jeg vet bare at et døgn i sånne omgivelser fyller energinivået mitt, og stagnerer rastløsheten når den herjer som verst.





Summary:
I have spent a couple of days with a friend of mine. She has recently bought a new house. It is a beautiful old house with an all white interior. I love it!

lørdag 1. mars 2014

Helgepyssel - rett og slett et brett

Jeg har laget dette

Dette brettet er ment å ha fast tilhold på en pall. Resten av husets beboere er helt lamslått over at jeg har flyttet bordet inn på Fritzl (det skumle kjellerommet vårt som fungerer som lagringsplass for alskens rot og skrot vi nekter kvitte oss med), og erklærte at vi fra nå av kun skulle ha en pall. Skrekkslagen spurte de i munnen på hverandre hvor i all verden de skulle sette fra seg kaffekoppen sin... 

Så forklarte jeg konseptet "Brett, sentrert på stor pall". Løsningen ble riktignok ikke tatt i mot med stormende jubel, men jeg ble heller ikke låst inne på Fritzl sammen med bordet.

For å lage et brett må man ha disse delene.
Det er litt hobbyplate (40 x 60 cm), og litt kryssfinèr (i passende biter som passer til størrelsen på hobbyplaten). I tillegg er det smart å ha litt trelim og noen stifter og skruer for å få festet alt forskriftsmessig.

Når alt er skrudd sammen så blander man en beisaktig væske av passende kjemikalier man har stående. Nå lukter det riktignok meth-lab i hele huset, men det kan jeg leve med, for jeg er superfornøyd med fargen.

Som kronen på verket skrudde jeg på sånne skål-håndtak. Disse kjøpte jeg på Biltema (du finner dem f.eks. i hylle BYGG 5 på Rud i Bærum).


Summary:
Today I have made a tray of some bits of wood. It was finished in a couple of hours, so it was a perfect project today...it is still loads of winter sports on tv even though the olympic games is over. Well, all that boring sports makes me creative and productive, so I may owe it a big "thank you"...